Hé psssst…. Ben jij nieuwsgierig? Laat jij je niets wijsmaken en ga je graag op onderzoek uit? Vind jij het leuk om samen met anderen te werken en te leren én je te verdiepen in de wereld om je heen? Dan pas jij perfect bij ons!
Wij zijn KiiM, een nieuwe en unieke school. Wij zijn namelijk een beetje anders dan anders. KiiM is een school voor jongeren van 10 tot 18 jaar. Bij KiiM kun jij je mavo-, havo- of atheneumdiploma halen. En je kunt bij ons de eerste twee jaar volgen van de beroepsgerichte leerwegen (vmbo-basis- en -kaderberoepsgerichte leerweg).
Wie zijn wij?
De naam KiiM hebben we niet zomaar gekozen. Eigenlijk is het een woord dat niet echt bestaat, maar het lijkt op het woord kiemen. Dat woord ken je vast. Het heeft te maken met groei en ontwikkelen. Bij KiiM draait het om jouw groei en ontwikkeling.
Voor wie zijn wij?
Wij zijn de perfecte match voor leerlingen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en graag samen (en ook alleen) op onderzoek uitgaan. En ja, je mag ook best een beetje eigenwijs zijn.
Wij geven je alle ruimte voor je nieuwsgierigheid en je eigen ontdekkingstocht, binnen en buiten onze school. Daar hebben we ons onderwijs helemaal op aangepast. Hoe? Lees snel verder!
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Stamgroep
Je komt bij ons in een stamgroep (zo noemen wij een klas) met kinderen van verschillende niveaus en leerjaren. Ga je volgend schooljaar bij ons naar klas 1? Dan kom je in een stamgroep met kinderen uit klas 1 en 2 met een vmbo-b- of -k-, mavo-, havo- of vwo-advies.
Rooster
Je hebt bij ons iedere week hetzelfde rooster, met vaste tijden en onderdelen. Alle dagen beginnen om 9.00 uur en duren tot 14.45 uur. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Deze onderdelen staan op je rooster: kring, wereldoriëntatie, cursus, bloktijd, lezen, sport en bewegen.
Kring
Iedere dag begin je bij ons op school met het ‘kringgesprek’. Je zit dan echt in een kring en praat met je stamgroep over een thema of gewoon over hoe je weekend was. Je leert elkaar zo beter kennen en het is een mooie start van de dag vinden wij.
Wereldoriëntatie
Een belangrijk onderdeel bij ons op school is wereldoriëntatie. Hierin werken vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde, beeldende vorming, maar ook Nederlands en Fries, met elkaar samen in plaats van dat je ze ‘los’ krijgt. Dat doen we in thema’s van 8-10 weken. Thema’s zijn onder andere uitvindingen & ontdekkingen, vieren & herdenken en wat is leven? Het mooie van deze manier van werken is dat je ziet dat alles met elkaar te maken heeft. De wereld om je heen bestaat immers ook niet uit losse stukjes!
Cursus en bloktijd
Sommige vakken krijg je wel los en staan onder de naam ‘cursus’ op je rooster. Het gaat om de vakken wiskunde, Engels, Duits en Frans. Bij die vakken leer je basisvaardigheden die je ook bij de andere vakken kunt gebruiken. Bij bloktijd werk je zelf verder aan de vakken die vallen onder cursus. Je leert daardoor ook plannen en keuzes te maken die passen bij jou. Natuurlijk begeleiden onze docenten jou daarbij. We werken met boeken en een iPad.
Lezen
Je kunt een speld horen vallen tijdens het half uur na de lunchpauze. Dan lezen we namelijk allemaal in stilte. We weten dat onze leerlingen dat fijn vinden en jij weet vast dat regelmatig lezen heel belangrijk is! Dat is nodig om teksten goed te kunnen begrijpen en komt nu en later goed van pas.
Sport en bewegen
En natuurlijk is er bij ons op school ook tijd om even lekker te bewegen. Dat kan twee keer in de week bij het uur lichamelijke opvoeding zoals we gym noemen. Daarnaast organiseren we ook sportactiviteiten binnen en buiten de school.
Bij wie kan ik terecht met vragen?
Je hebt bij ons op school een eigen mentor. Dat is een docent van wie je ook les krijgt. Je mentor begeleidt je tijdens de eerste weken, maar zeker ook daarna. Je spreekt hem of haar regelmatig. Soms zijn ook je ouder(s) of verzorger(s) daarbij aanwezig.
Tijdens zo’n gesprek, het KiiM-gesprek, vertel jij hoe het met je gaat en of je bijvoorbeeld je leerdoelen hebt gehaald. Door regelmatig met elkaar te praten leer je veel over jezelf, over hoe je werkt, waar je behoeftes liggen en de keuzes die je maakt. Zo kun je groeien!
Wat is onze KiiM-kracht?
Bij KiiM:
- zit je met verschillende niveaus en jaren in een klas: je leert echt samenleven en je leert veel van en met elkaar.
- werken vakken veel samen in thema’s: je leert verbanden zien!
- gaan we uit van jouw nieuwsgierigheid: jíj stelt de vragen en zoekt naar de antwoorden. En de docent? Die begeleidt je daarbij en geeft je als het nodig is een duwtje in de goede richting.
- leer en werk je in je eigen tempo: je krijgt bij ons de kans om vakken op verschillende niveaus te volgen en zo uiteindelijk de beste vervolgroute voor jou te bepalen. Je hoeft dus niet direct een niveau te kiezen, dat kan later.
- kijken we naar jouw ontwikkeling en vergelijken die niet met een gemiddelde of een ander: wat is jouw volgende stap (en die kan per persoon verschillen)?
- werken we niet met cijfers, maar met (leer)doelen. Je leert keuzes maken en prioriteiten stellen.
- vinden we presenteren, plannen, creëren, samenwerken, ondernemen, verantwoorden en reflecteren heel belangrijk: we oefenen er veel mee. Dat doen we omdat wij denken dat je deze vaardigheden later altijd nodig zult hebben.
Waar vind je ons?
We zitten nu nog aan de Buitenbaan 5. Daar hebben we op een eigen plek, met eigen leerplein en lokalen. Het is de bedoeling dat we over een paar jaar een eigen schoolgebouw krijgen op een andere plek in Heerenveen.
Met ons kennismaken? Dat kan!
Zie jij het wel zitten: onze school met volop ruimte om jezelf en de wereld te ontdekken? Kom dan eens langs! Dat kan op deze momenten:
- Voorlichting (voor ouder(s) en verzorger(s)) op 15 en 23 november 2022
- Open dag (voor jou en je ouder(s) en verzorger(s)) op 30 november 2022 van 18.30 – 20.30 uur
- Open dag (voor jou en je ouder(s) en verzorger(s)) op 18 januari 2023 van 15.30 – 20.30 uur
- Beleefmiddag (voor jou en je ouder(s) of verzorger(s)) op 31 januari 2023 van 15.30 – 17.30 uur