De havo is de vooropleiding voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en duurt in totaal 5 jaar. Bovendien kun je met een havodiploma doorstromen naar het atheneum.
De eerste jaren van de havo kun je op drie verschillende locaties (Buitenbaan, Fedde Schurer en Grou) volgen. Je rondt je havo-opleiding af op de locatie Fedde Schurer in Heerenveen. In de onderbouw krijg je les in een groot aantal vakken. Aan het einde van het derde jaar kies je een profiel. Een profiel is een samenhangend vakkenpakket. Er zijn vier verschillende profielen. Welk profiel je kiest, is afhankelijk van de vervolgstudie die je na de havo wilt gaan doen.
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Bij het maken van de juiste keuze krijg je natuurlijk hulp van je docenten en mentor.
Vanaf het derde leerjaar is elk schooljaar verdeeld in vier perioden. Eerst heb je ongeveer 8 weken les. Daarna volgt een week waarin je toetsen voor de vakken maakt. Perioden maken het schooljaar overzichtelijk en bereiden je alvast voor op studievaardigheden die je later nodig hebt.
Havo volgen én praktisch bezig zijn? Dat kan vanaf volgend schooljaar 2023-2024. Je kunt in klas 4 starten met het keuzevak havo-PGP dat doorloopt in havo-5. Dat kan in alle profielen en je hebt de keuze tussen twee varianten: havo-PGP Business en havo-PGP Lifestyle. Wil je meer weten over deze mogelijkheid? In deze flyer lees je hier alles over.
In de laatste jaren van de havo moet je steeds meer zelf gaan doen. Met behulp van studiewijzers leer je je eigen werk organiseren. Natuurlijk mag je van je docenten daarbij alle steun verwachten.
Wanneer je in havo 5 zit, ga je in groepsverband een profielwerkstuk (PWS) maken. Het onderwerp van je PWS moet een relatie hebben met je gekozen profiel.
Instromers in havo-4 vanuit het vmbo of een andere school kunnen contact opnemen met het decanaat.